Existuje niekoľko podôb nugátu.
V Amerike tvorí základ čokoláda, vo Francúzku tvoria mandle 50% a v Nemecku sa pridáva kakaové maslo a kakaová hmota.
História tejto nezameniteľnej cukrovinky siaha až do doby Rímskej ríše.
Pôvodne však bol vyrábaný z mandlí, medu a našľahaného vajíčka.
Tento pokrm však bol určený výhradne ako obeť bohom.
Severonemecké mesto Lübeck je Mekkou milovníkov marcipánu a obľúbené vďaka úžasnému nugátu.
Práve preto sa o meste hovorí, že je najsladšie na svete.
Vhodný na priamu konzumáciu, na výrobu praliniek, do náplní zákuskov a do zmrzlín.
Nugátové cookies
Potrebujeme: 250g belgickej mliečnej čokolády, 50g nugátu, 40g ovsených vločiek výberových, 60g ovsených vločiek s vlákninou, 20g trstinového cukru, 1 pomaranč, 1 č.l. mletého koriandru, 10g pistácie kúsky.
Postup: Nad 38–40 °C horúcou vodou roztopíme čokoládu, občas premiešame (cca 15min).
Nugát na 10 minút zamrazíme a následne nekrájame na kocky a opäť vložíme do mrazničky.
Na panvici 1 minútu opražíme vločky a pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
Vločky vysypeme na papier na pečenie a 10 minút necháme vychladnúť.
Potom dáme do misky, nastrúhame kôru z pomaranča, pridáme koriander, roztopenú čokoládu a nugát.
Vyformujeme malé kolieska.
Keď hmota začne tuhnúť, posypeme cookiesky pistáciami.
LIESKOVÉ ORECHY 50%, cukor 33,1%, kakaová hmota 1,3%, kakaové maslo 15,6%.