Kvôli zachovaniu vitamínov je vhodnejšie čaj pripraviť maceráciou v studenej vode, nie zalievaním horúcou vodou.
Na 0,5 l vody pridáme 2 PL sušených šípok a necháme odstáť cez noc.
Na ďalší deň zohrejeme, ale len pod bod varu, môžeme osladiť medom.
Zimný sirup so zázvorom a šípkami
Potrebujeme 150 g sušených šípok, 150 g čerstvého bio zázvoru, 400 ml vody, 200 ml javorového sirupu.
Zázvor očistíme a nakrájame.
Do rajnice vložíme šípky so zázvorom a pri najmenšom ohni prikryté zahrievame s vodou asi 30 minút za občasného miešania.
Potom oheň vypneme a necháme stáť aspoň 6 hodín.
Precedíme a tekutinu vlejeme do hrnca.
Pridáme javorový sirup, jemne zahrejeme a miešame tak, aby sa sirup úplne rozpustil v tekutine.
Potom sirup na imunitu zlejeme do fľašky a dobre zatvoríme.
Sirup užívame v období vírusových ochorení každý deň 1 PL, deti 1 ČL.
V akútnom stave užívame až 3x denne.
Pri škrabaní v krku vypijeme malý dúšok zo štamperlíka, ktorý podržíme v ústach a pomaly prehĺtame.
Plody BIO ruže šípovej.