Jej domovom je Európa, západná Ázia a severozápadná Afrika.
Je jednou z najcennejších bylín, ktoré sa exporujú, oceňujú ju najmä v severských štátoch.
Plody dozrievajú na jeseň a presne v tomto období sú pre naše telo najviac prospešné.
Zber sa začína v septembri a trvá do prvých mrazov. Vitamín C sa mrazom nezničí a so šípkami sa lepšie pracuje, keď sú mäkké. Zároveň sa jemné chĺpky spoja a neštípu.
Okrem plodov využívame aj kvety, ktoré zbierame v júni a júli.
Prvý herbár, ktorý popisuje liečivé schopnosti tohto plodu je anglosaského pôvodu a pochádza z 11. storočia.
Čaj posilňuje imunitný systém, podporuje krvný obeh a vyplavovanie toxínov.
Vďaka vitamínu P, tzv. rutínu (obsahuje ho aj pohánka), sú šípky výborným pomocníkom pri paradentóze.
Kvôli zachovaniu vitamínov je vhodnejšie čaj pripraviť maceráciou v studenej vode, nie zalievaním horúcou vodou.
Na 0,5 l vody pridáme 2 PL sušených šípok a necháme odstáť cez noc.
Na ďalší deň zohrejeme, ale len pod bod varu, môžeme osladiť medom.
Zimný sirup so zázvorom a šípkami
Potrebujeme 150 g sušených šípok, 150 g čerstvého bio zázvoru, 400 ml vody, 200 ml javorového sirupu.
Zázvor očistíme a nakrájame.
Do rajnice vložíme šípky so zázvorom a pri najmenšom ohni prikryté zahrievame s vodou asi 30 minút za občasného miešania.
Potom oheň vypneme a necháme stáť aspoň 6 hodín.
Precedíme a tekutinu vlejeme do hrnca.
Pridáme javorový sirup, jemne zahrejeme a miešame tak, aby sa sirup úplne rozpustil v tekutine.
Potom sirup na imunitu zlejeme do fľašky a dobre zatvoríme.
Sirup užívame v období vírusových ochorení každý deň 1 PL, deti 1 ČL.
V akútnom stave užívame až 3x denne.
Pri škrabaní v krku vypijeme malý dúšok zo štamperlíka, ktorý podržíme v ústach a pomaly prehĺtame.
Plody BIO ruže šípovej.