Arborio je druh ryže pestovanej v Taliansku.
Meno dostala podľa mesta Arborio v údolí rieky Pád, kde sa pestuje vo veľkom množstve.
Ide o krátkozrnnú ryžu so zaobleným tvarom.
Vďaka vysokému obsahu škrobu po uvarení ostávajú zrná pevné a aj napriek tomu jemné a mazľavé.
Arborio má nízky glykemický index, obsahuje zdravú kombináciu uhľohydrátov, bielkovín, vitamínov a minerálov.
Už jedna šálka tejto ryže vám zabezpečí približne 45% dennej potreby základných živín.
Pozitívne vplýva na činnosť tráviaceho traktu, pomáha obnoviť funkciu čriev pri zažívacích ťažkostiach, ako sú zápcha a hnačka.
Arborio a iné druhy ryže vhodné na prípravu rizota pred použitím nepreplachujeme.
Krémové rizoto so šafránom
Potrebujeme: 1 šálku arborio ryže, 1 l zeleninového vývaru, trochu bieleho vína, šafrán, cibuľu, parmezán, kúsok masla, soľ, korenie, olivový olej.
Príprava: Zohrejeme vývar tak aby bol horúci, ale nie vriaci. Pridáme doň šafrán a premiešame.
Do ďalšieho hrnca si dáme olivový olej a nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme do zlatista, pridáme ryžu.
Za stáleho miešania prilejeme biele víno (nemusíme).
Keď sa vsiakne do ryže, zalejeme 2 až 3 naberačkami vývaru a stále miešame.
Keď ryža nasiakne vývar, prilejeme ďalšiu naberačku.
A takto pokračujeme za stáleho miešania, kým je ryža jemná a krémová, ale nie rozvarená.
Vmiešame maslo, syr, môžeme ochutiť ďalšími bylinkami.
Necháme odstáť 2 minúty a podávame.
Ryža Arborio.