Pred varením stačí jazmínovú ryžu iba ľahko opláchnuť, keďže je sama o sebe už čistá. Na 1 hrnček ryže potrebujeme cca 1 a 1/2 hrnčeka vody. Dáme zovrieť za občasného miešania, potom prikryjeme a na miernom ohni varíme 15 až 20 minút. Prikrytú necháme ďalších 5 minút odstáť. Nepridávame žiadnu soľ či dochucovadlá. Ak ju chceme rozvariť na kašu, pred varením pridáme viac vody a po uvarení a vychladnutí pridáme obľúbený puding a máme rýchly dezert. Ak rozvarenú ryžu rozmixujeme ponorným mixérom, pripravíme z veľmi chutnú a zdravú raňajkovú kašu pre najmenších.
Využívame ju najmä v thajskej a čínskej kuchyni ako prílohu alebo súčasť hlavného jedla (opekaná ryža).