Čierna ryža, známa tiež ako „zakázaná ryža“ alebo „cisárska ryža“, bola v starovekej Číne vyhradená predovšetkým pre cisárov pre jej výnimočný vzhľad a vynikajúce liečivé účinky.
Tie sú ukryté v čiernej vonkajšej vrstve, v otrubách. Má tmavú purpurovo-čiernu farbu s orechovou, mierne sladkou chuťou.
Už starovekí Číňania vedeli, že čierna ryža prospieva fungovaniu pečene, ľadvín a žalúdku. Antokyány majú schopnosť redukovať oxidačný stres v tele a zabraňujú negatívnym účinkom voľných radikálov.
Extrakty z otrúb z čiernej ryže použili vedci pri svojich výskumoch týkajúcich sa alergie.
Látky z otrúb čiernej ryže dokážu potlačiť uvoľňovanie histamínu.
Čierna ryža dokáže tlmiť zápal, ktorý je podstatou alergických ochorení, ako sú napríklad senná nádcha a astma
Čiernu ryžu najskôr dôkladne niekoľkokrát prepláchneme, aby sa zabránilo zafarbeniu hrnca.
Najlepšie je ryžu nechať na noc vo vode, alebo aspoň na pár hodín, aby sa rýchlejšie uvarila.
Na 1 šálku ryže dáme 3 šálky vody a pri nízkej teplote varíme 30 až 40 minút, kým sa voda neodparí.
Necháme ešte odstáť 5 minút.
Čierna ryža sa môže použiť ako príloha, či rizoto, ktoré vďaka svojej farbe krásne vynikne na tanieri.
Thajský šalát z čiernej ryže
Potrebujeme: 1 hrnček čiernej ryže v bio kvalite, strúhaný zázvor, kúsok citrónovej trávy, trochu sójovej omáčky, sezamový olej, cibuľu, na tenké pásy nakrájanú zeleninu - žltá a červená paprika, mrkva a zelená fazuľka, ryžové víno, olivový olej, čerstvý koriander, jarnú cibuľku, sezamové semienka a trochu limetkovej šťavy.
Príprava: Čiernu ryžu niekoľko krát prepláchneme vodou, pridáme 2 hrnčeky vody a privedieme k varu.
Keď voda začne vrieť, pridáme sójovú omáčku, trochu sezamového oleja, kúsok strúhaného zázvoru a citrónovú trávu, ktorú predtým pobúchame o hrniec, aby sa z nej uvoľnila esencia. Ryžu zakryjeme a varíme na najnižšej teplote asi 20 minút.
Potom ju necháme vychladnúť a trávu vyberieme. Medzitým zohrejme na panvici sezamový a olivový olej.
Keď je olej horúci, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, papriku, zázvor a smažíme. Pridáme mrkvu a smažíme ešte 5 minút.
Vypneme a hneď pridáme sójovú omáčku, ryžové víno a nakrájanú fazuľku.
Do uvarenej ryže pridáme smaženú zeleninu a korenie podľa chuti. Na záver môžeme posypať opraženými sezamovými semienkami, koriandrom, nasekanou mladou cibuľkou a pokvapkáme limetkovou šťavou.
Ryža čierna.