Extrakty z otrúb z čiernej ryže použili vedci pri svojich výskumoch týkajúcich sa alergie. Látky z otrúb čiernej ryže dokážu potlačiť uvoľňovanie histamínu. Čierna ryža dokáže tlmiť zápal, ktorý je podstatou alergických ochorení, ako sú napríklad senná nádcha a astma.
Čiernu ryžu najskôr dôkladne niekoľkokrát prepláchneme, aby sa zabránilo zafarbeniu hrnca. Najlepšie je ryžu nechať na noc vo vode, alebo aspoň na pár hodín, aby sa rýchlejšie uvarila, ale nie je to nutné. Na jednu šálku čiernej ryže dáme 3 šálky vody, môžme pridať soľ, potom necháme prevariť a pri nízkej teplote varíme 30 až 40 minút, kým sa voda neodparí. Necháme ešte odstáť 5 minút. Čierna ryža sa môže použiť ako príloha, či rizoto, ktoré vďaka svojej farbe krásne vynikne na tanieri. Používa sa aj ako dekorácia do jedál. Na sladko si čiernu ryžu pripravíme pridaním rozmixovaného ovocia, bieleho jogurtu, sirupu a orieškov či semienok.