Ryža Basmati biela BIO

White basmati rice BIO
Ryža Basmati biela BIO
Skladom
100g0,55 EUR
1kg5,50 EUR

Popis

Basmati, nazývaná kráľovnou ryže, je druh dlhozrnnej ryže, ktorá patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Pri varení sa nelepí, je sypká.

Viac o produkte

Pestovaná je na úpätí Himalájí v Indii a Pakistane, kde je zavlažovaná vodou plnou minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov.
Po zbere sa suší a dozrieva v tme 2 až 3 roky, aby sa zbavila všetkej vody, čím získava na svojej výnimočnosti.
Ryža Basmati sa môže pestovať výlučne v štátoch severnej Indie - Punjab, Delhi, Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Uttar Pradesh a v Pakistane.
Názov Basmati pochádza zo sanskritského slova "basamati", čo znamená voňavý.

Ryža Basmati má najnižší glykemický index zo všetkých druhov ryží, energia z nej sa uvoľňuje postupne.
Má aj vyšší obsah minerálov ako ostatné ryže, najmä vyšší obsah horčíka.
Celozrnná a aj biela ryža Basmati obsahujú rezistentný škrob, ktorý chráni črevá, udržuje ich zdravé a zvyšuje imunitu. Tento škrob tiež navodzuje pocit sýtosti a reguluje chuť do jedla.
Je odporúčaná pacientom s vysokým krvným tlakom a zvýšeným cholesterolom.
Keďže je ľahko a rýchlo stráviteľná, je to najvhodnejší druh ryže pre malé bábätká.

Basmati ryža sa používa ako zdravá príloha namiesto obyčajnej ryže, alebo na prípravu exotických pokrmov či dezertov.

Príprava / Použitie

Basmati ryžu je dôležité správne pripraviť.
Ryžu poriadne preplachujeme až kým voda nie je číra, potom ju zalejeme čistou vodou a necháme minimálne pol hodinu odstáť.
Následne ju scedíme a pridáme do hrnca s vriacou vodou.
Na 1 diel ryže dáme 2 diely vody.
Varíme ju 5 minút, následne prikrytú necháme 15 minút odstáť, kým nezmäkne.

Môžeme ju pripraviť aj ako klasickú ryžu.
Ak ju chceme rozvariť, pridáme viac vody a varíme dlhšie.
Ak rozvarenú ryžu rozmixujeme, pripravíme z nej veľmi chutnú a zdravú raňajkovú kašu pre najmenších.

Recept


Ryžovo šošovicový šalát

Potrebujeme: 200 g basmati ryže, 100 g čiernej šošovice beluga, 400 g cibule, olej, 1 lyžičky rímskej rasce a mletého kardamónu, pol hrste čerstvého koriandru, 3 klinčeky, kôra z citróna, 2 lyžičky citrónovej šťavy, trocha škorice a soľ.
Príprava: Belugu uvaríme vo vode s klinčkami, rascou, koriandrom a so škoricou.
Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky a opekáme na olivovom oleji dozlatista.
Nastrúhame citrónovú kôru a nadrobno nasekáme petržlenovú vňať.
K cibuli vmiešame na panvicu uvarenú šošovicu, premiešame s petržlenovou vňaťou a koriandrom, dochutíme kôrou a šťavou z citróna a soľou.

Zloženie

BIO Ryža Basmati biela.

Alergény

ALERGÉNY sú v Zložení vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.

Krajina pôvodu

Pakistan

Nutričné hodnoty

AA Energia kJ/kcal1 486 kJ / 354 kcal
AB Tuky (g)0.6
z toho nasýtené mastné kyseliny (g)0.1
AD Sacharidy (g)79
AF z toho cukry (g)0.2
AG Bielkoviny (g)7
AH Vláknina (g)1.3
AI Soľ (g)0.02
PLU 4056

Skladovanie

Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Distribútor

U Vážky (Tarun, s.r.o., Hviezdna 2, 821 06 Bratislava)
Bio
Skladom
4,58 EUR bez DPH
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povoliť všetkoNepovoľovať cookies