Ryža Basmati sa môže pestovať výlučne v štátoch severnej Indie - Punjab, Delhi, Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Uttar Pradesh a v Pakistane.
Názov basmati pochádza zo sanskritského slova "basamati", čo znamená voňavý.
Basmati ryžu je dôležité správne pripraviť. Ryžu poriadne preplachujeme až kým voda nie je číra, potom ju zalejeme čistou vodou, aby bola celkom ponorená a necháme minimálne pol hodinu odstáť. Následne ju scedíme a pridáme do hrnca s vriacou vodou. Na 1 diel ryže dáme 2 diely vody. Keď sa začne variť, plameň stíšime na minimum a necháme pod pokrievkou ešte 5 minút variť a potom vypneme. Ryžu necháme stále na sporáku prikrytú asi 15 minút, dokým nezmäkne. Ale môžeme ju pripraviť aj ako klasickú ryžu. Ak ju chceme rozvariť, pred varením pridáme viac vody a varíme dlhšie, po uvarení a vychladnutí pridáme obľúbený puding a máme rýchly dezert. Ak rozvarenú ryžu rozmixujeme ponorným mixérom, pripravíme z nej skvelú veľmi chutnú a zdravú raňajkovú kašu pre najmenších. Pre staršie deti môžeme pridať agáve sirup, hrozienka, škoricu či orechy. Basmati ryža sa používa ako zdravá príloha namiesto obyčajnej ryže, alebo na prípravu exotických pokrmov či dezertov.