Pestovaná je na úpätí Himalájí v Indii a Pakistane, kde je zavlažovaná vodou plnou minerálov z topiacich sa himalájskych ľadovcov.
Po zbere sa suší a dozrieva v tme 2 až 3 roky, aby sa zbavila všetkej vody, čím získava na svojej výnimočnosti.
Ryža Basmati sa môže pestovať výlučne v štátoch severnej Indie - Punjab, Delhi, Himachal Pradesh, Haryana, Uttarakhand, Uttar Pradesh a v Pakistane.
Názov Basmati pochádza zo sanskritského slova "basamati", čo znamená voňavý.
Ryža Basmati má najnižší glykemický index zo všetkých druhov ryží, energia z nej sa uvoľňuje postupne.
Má aj vyšší obsah minerálov ako ostatné ryže, najmä vyšší obsah horčíka.
Celozrnná a aj biela ryža Basmati obsahujú rezistentný škrob, ktorý chráni črevá, udržuje ich zdravé a zvyšuje imunitu. Tento škrob tiež navodzuje pocit sýtosti a reguluje chuť do jedla.
Je odporúčaná pacientom s vysokým krvným tlakom a zvýšeným cholesterolom.
Keďže je ľahko a rýchlo stráviteľná, je to najvhodnejší druh ryže pre malé bábätká.
Basmati ryža sa používa ako zdravá príloha namiesto obyčajnej ryže, alebo na prípravu exotických pokrmov či dezertov.
Basmati ryžu je dôležité správne pripraviť.
Ryžu poriadne preplachujeme až kým voda nie je číra, potom ju zalejeme čistou vodou a necháme minimálne pol hodinu odstáť.
Následne ju scedíme a pridáme do hrnca s vriacou vodou.
Na 1 diel ryže dáme 2 diely vody.
Varíme ju 5 minút, následne prikrytú necháme 15 minút odstáť, kým nezmäkne.
Môžeme ju pripraviť aj ako klasickú ryžu.
Ak ju chceme rozvariť, pridáme viac vody a varíme dlhšie.
Ak rozvarenú ryžu rozmixujeme, pripravíme z nej veľmi chutnú a zdravú raňajkovú kašu pre najmenších.
Ryžovo šošovicový šalát
Potrebujeme: 200 g basmati ryže, 100 g čiernej šošovice beluga, 400 g cibule, olej, 1 lyžičky rímskej rasce a mletého kardamónu, pol hrste čerstvého koriandru, 3 klinčeky, kôra z citróna, 2 lyžičky citrónovej šťavy, trocha škorice a soľ.
Príprava: Belugu uvaríme vo vode s klinčkami, rascou, koriandrom a so škoricou.
Cibuľu nakrájame na tenké polmesiačiky a opekáme na olivovom oleji dozlatista.
Nastrúhame citrónovú kôru a nadrobno nasekáme petržlenovú vňať.
K cibuli vmiešame na panvicu uvarenú šošovicu, premiešame s petržlenovou vňaťou a koriandrom, dochutíme kôrou a šťavou z citróna a soľou.
BIO Ryža Basmati biela.