Uvarenú sushi ryžu nikdy neochucujte octovým nálevom v kovovej nádobe.
Ideálna je špeciálna drevená nádoba na chladenie sushi ryže, ale môžeme použiť aj inú drevenú nádobu alebo plastovú či keramickú misku.
Sushi ryžu si najskôr dobre niekoľkokrát prepláchneme.
Vložíme do hrnca a nalejeme toľko vody, aby ryžu presahovala o 1 cm a dáme variť.
Keď zovrie, premiešame a varíme na miernom ohni kým sa odparí všetka voda, 5 - 10 minút necháme pod pokrievkou odpočívať.
Maki sushi
Uvarenú, ešte horúcu ryžu vysypeme do nádoby (nie kovovej) a opatrne zmiešame so sushi octom a necháme vychladnúť.
Na 1 kg ryže použijeme cca 1 dcl sushi octu.
Môžeme si ho pripraviť aj sami: zmiešame ryžový ocot (60 g), cukor (40 g) a soľ (10 g), dáme zovrieť a necháme vychladnúť.
Na bambusovú podložku položíme riasu a navlhčenou rukou vrstvíme ryžu po celej ploche riasy.
Na hornom okraji necháme voľné cca 2 cm, aby sme rolku vedeli zlepiť.
Môžme naniesť malé množstvo wasabi pasty.
Na takto pripravenú ryžu pridávame ďalšie zvolené sushi ingrediencie. Ukladáme ich do stredu ryže.
Pre Maki sushi používame maximálne 3 ingrediencie. Napríklad len lososa alebo tuniaka s uhorkou. Neprepĺňame, aby sme vedeli rolku pekne zabaliť.
Octovým nálevom potrieme prázdny koniec riasy, pomôže nám ju zlepiť.
Začneme rolovať od kraja s ryžou smerom k prázdnemu lemu riasy.
Trochu pritlačíme počas rolovania, aby mala rolka pekný tvar a držala pohromade.
Hotovú rolku necháme pár minút odležať, aby riasa nasiakla vlhkosť z ryže.
Ryža Sushi Selenio.