Kakaové bôby sú sušené plody kakaovníka, Theobroma cacao, ktorý pochádza z tropickej oblasti Južnej Ameriky, kde sa pestoval už v 5. storočí. Vďaka Španielom sa kakaové bôby dostali do Európy a už v 16. storočí sa stali obľúbenou surovinou.
Theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov.
Čerstvé bôby sú takmer bez vône, charakteristickú kakaovú vôňu a chuť získavajú až úpravou t.j. fermentáciou, sušením a prípadne pražením. Fermentáciou dochádza k zamedzovaniu klíčenia semien.
Bôby obsahujú približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z nich robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.
Obsahujú najvyššiu koncentráciu ľahko vstrebateľných antioxidantov (2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj).
Samotné bôby sú chutné a zdravé občerstvenie, rýchly zdroj energie.
Pridávame ich do kaší, müsli, jogurtu, tvarohu, smoothie a ovocných zmesí.
Sú súčasťou receptov na pečivo, sušienky a muffiny.
Zmrzlina
Najprv krátko, na sucho zmixujeme v silnejšom mixéri hrsť kakaových bôbov, potom doň vložíme 3 sušené figy a postupne 4 mrazené banány.
Zmes vložíme do misky alebo nanukových formičiek a necháme zamraziť.
BIO Kakaové bôby.