Červenú farbu má ryža vďaka obsahu antokyánu, čo sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú aj v červenom ovocí.
Klíčky červenej ryže zostávajú pri spracovaní nedotknuté, čo výrazne zvyšuje jej nutričnú hodnotu.
Keďže sa ryža nelúpe ani neleští, obsahuje veľké množstvo minerálov a vitamínov.
Z minerálov sú to najmä železo, vápnik, zinok a horčík, z vitamínov vitamíny E a D, riboflavín a tiamín.
Je zdrojom bielkovín, sacharidov i vlákniny, má nízky glykemický index.
Varením sa zvýrazní jej farba, preto je dobrým doplnkom do šalátov, rizota, ale hodí sa aj ako príloha.
Ryžu je vhodné pred prípravou namočiť na 3 hodiny alebo celú noc.
Ak ryžu vopred namočíme, pomer vody a ryže je 2:1 a doba varenia sa skráti.
Ryžu pred varením prepláchneme, privedieme do varu, teplotu znížime, zakryjeme a varíme kým ryža nebude jemná a väčšina tekutiny sa nevstrebe.
Necháme minimálne 5 minúť odpočívať.
Sekihan – tradičné japonské jedlo
Potrebujeme: 500 g červenej ryže, 100 g fazúľ adzuki a 1 lyžicu cukru.
Príprava: Červenú ryžu namočíme na 1 hodinu do studenej vody.
Fazule uvaríme vo vode do mäkka, vodu zlejeme a necháme uschnúť.
Potom ich zasypeme cukrom, zmes potrepeme, aby sa fazule v cukre dobre obalili a dáme ich na uvarenú ryžu a posypeme sezamom.
BIO ryža červená nelúpaná.
Môže obsahovať stopové množstvo LEPKU.