Černuška siata alebo rasca čierna je bylina s modrasto bielymi kvetmi. Plodom je tobolka, v ktorej dozrievajú drobné semená. Chutia horko, majú korenisto sladkastú, orechovú chuť s vôňou anízu. Semienka obsahujú nigelín, nenasýtené mastné kyseliny, vitamín A, kyselinu listovú avitamíny skupiny B, antioxidanty, minerály najmä vápnik a horčík. Černuška sa používa už po stáročia na Blízkom východe, v Indii a Stredomorí na kulinárske účely a aj v liečiteľstve. Jej krajinou pôvodu je staroveký Egypt, preto sa nazýva aj egyptská čierna rasca či “zlato faraónov”. Prvýkrát bol olej z rasce čiernej objavený v hrobke faraóna Tutanchamona, pretože sa tradovalo, že jeho liečivé účinky pomôžu nebohému aj po smrti. Kleopatra údajne používala čierny rascový olej na jej krásne vlasy a pokožku.
Používa sa na posypanie chleba a pečiva, do jedál zo strukovín a zeleniny, pri príprave pokrmov z mäsa, a do zeleninových polievok.
Na vnútorné použitie sa odporúča 1 čajová lyžička 3 krát denne.
Olej sa používa vnútorne alebo na kozmetické a masážne účely.
Je vhodný na suchú a citlivú pokožku so sklonom k alergickým reakciám.
Černuška siata (čierny kmín).