Tekvicové semienka sa v mnohých krajinách nazývajú aj "pepita", názov je pôvodom z Mexika.
Tekvica veľkoplodá je jednoročná kultúrna rastlina, ktorej plodom je najväčšia bobuľa na svete - tekvica.
Ľahko sa kríži, preto dnes poznáme cez 800 druhov rôznych odrôd, chutí a farieb. Pochádza z Ameriky, kde bola pestovaná Inkami. Zo západu sa rozšírila aj do Európy, Ázie, Austrálie a Nového Zélandu. Najväčším producentom je USA, Mexiko, India a Čína.
Tekvicu s obľubou pestujeme aj na Slovensku. Zo semiačok sa za studena lisuje kvalitný a výživný olej, vyrába sa múka, tá sa pridáva do cestovín či do chleba.
Môžeme konzumovať samostatne, opražené ako slaný snack, pridať do cereálií, krémovej tekvicovej polievky, šalátov, chleba alebo použiť ako posýpku pečiva.
Nepražené semienka je vhodné pred konzumáciou namočiť na 6 až 8 hodín vďaka čomu budú bohatšie na všetky živiny a enzýmy.
Pražené ochutené semienka
Zmešame 2 šálky tekvicových semiačok, 1 PL olivového oleja, 1/2 PL morskej soli, 1 PL obľúbenej zmesi korenia (provensálske, pizza korenie, kari..).
Rozprestrieme do tenkej vrstvy na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote 150 stupňov cca 20 mnút, v polovici pečenia premiešame.
Máte radšej sladké? Pridajte len 1/2 ČL soli, 2 PL trstinového cukru a použite škoricu, kardamón, perníkové korenie alebo korenie na jablkový koláč.
Tekvicové semienka.