Mak siaty je jednoročná rastlina s kvetmi, ktoré sú bielej, ružovej, červenej alebo fialovej farby.
Pochádza z oblasti Stredozemia a Mezopotámie. Dnes sú najväčšími pestovateľmi Česká republika a Turecko.
Semienka maku môžu mať farbu tmavo modrú, bielu alebo okrovú.
Takmer celá produkcia maku sa využíva v potravinárskom priemysle. Makovice sa využíva vo farmácii
Mak je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín a vápnika. Obsahuje tiež významné množstvo horčíka, železa, mangánu, fosforu, medi a zinku. Z vitamínov sú zastúpené najmä kyselina listová a ďalšie vitamíny skupiny B.
Lisuje sa z neho olej, z výliskov sa melie múka. Z maku sa vyrába aj výživné rastlinné mlieko.
Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by na našom sviatočnom a najmä novoročnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče.
Najčastejšie ho používame v sladkých pokrmoch, do koláčov, buchiet, na rezance, šúľance alebo ako posyp pečiva.
Môžete tiež pridať do kaše a müsli, či vyrobiť rastlinné mlieko.
Ak mak opražíme na panvici, uvoľnia sa aromatické oleje a zvýrazní jeho orechová aróma.
Makové mlieko
Mak zalejeme vodou v pomere 1: 5.
Necháme cez noc odstáť a na ďalší deň rozmixujeme.
Môžeme osladiť medom či pri mixovaní pridať datľu. Mlieko precedíme alebo môžeme priamo konzumovať.
Kto má rád ochutené varianty, pridá štipku mletej škorice, kardamónu.
Mak modrý.