Semienka sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, najmä kyseliny alfa-linolenovej ALA a kyseliny linolovej CLA. Ľan patrí k rastlinám s najvyšším obsahom lignanov, ktoré sa správajú ako fytoestrogény. Obsahuje vitamín E a vitamíny skupiny B, z minerálov najmä draslík, horčík a vápnik. Biologicky aktívne látky majú množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Efektívne znižujú celkový cholesterol, LDL cholesterol aj triglyceridy a má antioxidačné účinky. Ľan je dobrou prevenciou a podpornou liečbou pri zvýšenom krvnom tlaku a cukrovke. Podporuje imunitu a má priaznivý vplyv na zdravie hrubého čreva.
Pre veľký obsah antioxidantov je stabilita mastných kyselín, vitamínu E a lignanov veľmi dobrá. Zomleté semeno uskladnené pri izbovej teplote zásadne nezmení obsah týchto látok a ani chuťové vlastnosti. Ľan bol dôležitou plodinou našich predkov, čo potvrdzuje aj to, že Karol Veľký za svojej vlády zákonom ustanovil povinnosť pestovania a používania ľanu. Pestoval sa na semeno, ale aj na vlákno.
Semienka sa primiešavajú do šalátov, chlebového cesta, alebo sa používajú ako posýpka na pečivo.
Pomleté semená sa pridávajú do múky pri pečení koláčov, do jogurtov, kaše, müsli či smoothies.
Pridaním vody vznikne po pár hodinách sliz, ktorý počas dňa vypite alebo po častiach pridajte svojho jedla.
Využíva sa ako zahusťovadlo či náhrada vajec do pečenia.
Pre dosiahnutie účinkov sa odporúča denne konzumovať 2 – 4 čajové lyžičky mletého semena.
Semienka ľanu hnedého.