Sezam je tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B a antioxidantov. Telo vie lepšie absorbovať bielkoviny z lúpaných alebo pražených semien, nakoľko šupka obsahuje látky, ktoré vstrebávanie sťažujú.
Sezam indický je jedna z najstarších známych olejných plodín na svete, využívaná aj v ľudovom liečiteľstve. Predpokladá sa, že pochádza z Indie a Afriky.
Vyrába sa z neho obľúbená sezamová pasta - tahini.
Používa sa najmä v orientálnej kuchyni do známeho jedla hummus a tiež na výrobu sladkých pokrmov baklava a chalva.
Magická formulka „ Sezam otvor sa“ z Rozprávok tisíc a jednej noci sa pravdepodobne inšpirovala práve plodmi sezamu. Keď je plod zrelý, otvorí sa a uvoľní „poklad“, sezamové semienka.
Semienka sa využívajú ako posyp na pečivo, pridávame do jogurtu, kaše, šalátov, rôznych sladkých či slaných pokrmov, používame tiež na obaľovanie.
Výborne doplní ázijské jedlá, müsli či smoothies.
Sezamové mlieko
Šálku SEZAMOVÝCH semienok zalejeme vodou a necháme odstáť aspoň 3 hodiny.
Následne vodu zlejeme a pridáme 5 šálok vody a rozmixujeme na bielu tekutinu.
Rovno môžeme použiť na prípravu kaše, alebo precedíme cez sitko.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Semienka SEZAMU lúpané.