Pri súčasnom trende smerujúcom k biologicky plnohodnotnej strave sa cirok stáva stále viac obľúbeným. Veľmi dobre sa adaptuje v regiónoch, kde sú suché letá, potrebuje menej vody ako kukurica, či akákoľvek iná plodina, je nenáročný na obsah živín v pôde.
Význam ciroku, ako jednej z najpestovanejších rastlín na našej planéte narastá najmä v súvislosti s globálnym otepľovaním a udržateľným poľnohospodárstvom. Aj preto ho mnohí biotechnológovia označujú za plodinu budúcnosti.
Podľa účelu využitia sa cirok rozdeľuje do 4 skupín.
Je to cirok zrnový, pestovaný ako obilnina,
cirok cukrový a sudánsky používaný na kŕmne účely
a cirok metlový alebo technický, z ktorého sa vyrábajú metly a kefy.
Vločky sa hodia na prípravu obilnej kaše, zahustenie jedál, môžete ich pridať do zeleninových i mäsových fašírok.
Cirokový bezlepkový chlieb
Potrebujeme: 1,5 hrnčeka cirokových vločiek, 1 hrnček bezlepkovej múky, 1 hrnček zemiakového škrobu, 2 ČL xantánovej gumy, 2 ČL morskej soli, 2 ČL kypracieho prášku bez lepku, prevarená teplá voda (Množstvo vody od oka. Začnite s 200ml a ďalšiu vodu pridávajte postupne, kým dosiahnete želanú vláčnu konzistenciu cesta).
Postup: Všetky suroviny spolu dobre zmiešajte a spojte, ak máte pekárničku je to jednoduché len to tam všetko vsypte a zapnite.
Cesto cirokového chlebíka by malo byť nadýchané a mäkké, nie úplne tuhé ako klasické chlebové cesto.
Ak by bolo veľmi tuhé prilejte trochu teplej vody a opäť dobre spracujte.
Cirokový chlieb vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 45 – 55 minút. Uvidíte podľa kôrky, každá rúra pečie inak.
Cirokové vločky.