Pohánkové vločky vznikajú lisovaním pohánkových krúp. Majú vysoký obsah komplexných sacharidov a vlákniny. Obsahujú látku rutín, ktorá dokáže zvýšiť pružnosť krvných kapilár a napomôcť regulácii krvného tlaku.
V porovnaní s ryžovými vločkami sú pohánkové bohatšie na minerály a antioxidanty.
Vločky sú výborné na prípravu obilnej kaše alebo na ochutenie jogurtov a mlieka spolu s orieškami, alebo sušeným ovocím.
Vločky opláchnite, zalejte vriacou vodou, prípadne mliekom a nechajte odstáť 5 – 7 minút.
Kaša z pohánkových vločiek
3 - 4 PL pohánkových vločiek zalejeme 100 ml vody alebo rastlinného mlieka, privedieme k varu a krátko (2-3 minúty) povaríme, kým nevsiaknu tekutinu.
Pridáme škoricu a môžeme osladiť. Dáme do misky, pridáme na plátky pokrájaný banán a čučoriedky.
Vločky z pohánky tmavej.