Ovsené vločky sa vyrábajú naparovaním lúpaného zrna a následným lisovaním. Sú prirodzene bezlepkové, ľahko stráviteľné a rýchlo zasýtia. Sú veľmi dobrým zdrojom škrobov, vlákniny, bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Obsah bielkovín je vyšší ako u iných obilnín. Rozpustná vláknina beta glukán prispieva k stabilizácii hladiny cukru v krvi a k znižovaniu hladiny cholesterolu.
Z minerálov ovos obsahuje hlavne mangán, fosfor, železo, meď, selén a horčík, z vitamínov vitamíny skupiny B.
Ovos je síce bezlepkový, avšak pri spracovaní môže byť kontaminovaný inou lepkovou obilninou, čo môže u citlivých jedincov vyvolať reakciu.
Pripravíte si z nich rýchle, zdravé a výdatné raňajky, zahustíte polievky, nátierky a zeleninové placky, vyrobíte ovsené mlieko či upečiete chrumkavé sušienky.
Zalejte mliekom alebo vodou, pridajte do jogurtov.
Medovo-orechové ovsené sušienky
Potrebujeme: 160 g OVSENÝCH vločiek, 300 g ORECHOV (VLAŠSKÉ ORECHY, MANDLE alebo LIESKOVCE), 2 PL jablčného octu, 150 g medu, 60 g kokosového oleja, 2 ČL škorice cassia.
Postup: V miske zmiešajte tuhé suroviny, VLOČKY, drvené ORECHY a škoricu.
Pridajte med, ocot a kokosový olej. Vypracujte cesto a vložte ho na hodinu do chladničky.
Následne ho vyvaľkajte medzi dvoma obaľovacími fóliami a povykrajujte tvary podľa ľubovôle.
Sušienky dajte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie.
Pečte pri teplote 180°C 10 až 15 minút.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
OVSENÉ vločky.