Vločky sa vyrábajú z čiastočne tepelne upravenej (parboiled) ryže lisovaním a následným sušením.
Postup spracovania zaručuje, že si zachovajú najväčšiu možnú časť cenných látok.
Sú zdrojom komplexných sacharidov, vlákniny a niektorých vitamínov, najmä skupiny B, E a minerálov magnézium, fosfor, selén a draslík.
Viete čo je Poha? Názov pre ryžové vločky v Indii. Názov Poha / Pohe sa používa aj na obľúbené raňajky v štáte Maharáštra, ktoré sa pripravujú z ryžových vločiek, malého zemiaku, cibule a veľkého množstva rôznych korenín a byliniek.
Dobre držia tvar aj po uvarení.
Používame ich ako základ kaší, müsli zmesí a slaných pokrmov (fašírok, kari, zmesí so zeleninou či mäsom).
Ryžové vločky sú tvrdšie, pred konzumáciou je vhodné ich krátko povariť alebo zaliať horúcou tekutinou.
Na prípravu ryžovej kaše vmiešajte 5 polievkových lyžíc ryžových vločiek do 250 ml vriacej tekutiny, 5 minút varte a následne nechajte 10 min napučať.
Žltá šošovica s ryžovými vločkami, paradajkami a indickým korením
Potrebujeme: 300 g žltej šošovice, 100 g ryžových vločiek, 700 ml vody, 500 ml paradajkového pyré, 1 ČL trstinového cukru Demerara, 1 ČL čierneho korenia, 2 bobkové listy, 1 ČL vínneho octu, 2 väčšie paradajky, 1 ČL chilli, 1 ČL garam masala alebo kari zmesi, 1 ČL SÓJOVEJ omáčky.
Postup: Šošovicu prepláchneme a zalejeme vodou. Necháme odstáť 20 minút.
Vo woku rozpálime trochu oleja, pridáme šošovicu, bobkový list, korenie, sladidlo a ryžové vločky.
Premiešame, pridáme paradajkové pyré a vodu, dusíme pod pokrievkou 20 minút.
Ocot pridáme minútu pred koncom, soľ aj čerstvé paradajky až keď je jedlo uvarené. Zľahka ich zamiešajte ako šalát.
Na tanieri môžete dochutiť chilli a SÓJOVOU omáčkou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Ryžové vločky.