Sezam je jedným z najlepších rastlinných zdrojov vápnika, horčíka, stopových prvkov a esenciálnych mastných kyselín.
Je tiež dobrým vlákniny, rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B a antioxidantov.
Tenká šupka obsahuje najviac vlákniny, minerálov a antioxidantov, obsahuje ale tiež látky, ktoré vstrebávanie sťažujú. Preto je semienka vhodné pred konzumáciou krátko opražiť.
V tradičnej čínskej medicíne je čierny sezam považovaný za jednu z najlepších potravín s protistarnúcimi účinkami.
V Indii sa používa pri mnohých obradoch, pripisujú mu silu absorbovať negatívnu energiu z tela a priestoru.
Výborný na posyp sladkého a slaného pečiva.
Pridávame do jogurtu, kaše, šalátov, rôznych sladkých či slaných pokrmov, používame tiež na obaľovanie.
Výborne doplní ázijské jedlá, sushi, ryžu či müsli.
Chuťovka z čerstvého syru a sezamu
Z bieleho čerstvého SYRU ( hustejší cottage cheese, balkánsky syr, Feta a pod) formujeme guľky,
ktoré následne dôkladne obalíme v čiernom SEZAME.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Semienka SEZAMU čierneho.