Slnečnicové semienka sú plodmi Slnečnice ročnej.
Dorastajú na žiarivo žltom kvete, ktorý môže dosahovať priemer až 30 cm. Jeden kvet obsahuje až 2000 semien. Pôvodom je zo Severnej Ameriky, dnes sú poprednými svetovými pestovateľmi Rusko a Ukrajina.
Lisovaním za studena sa zo semien získava kvalitný olej, vyrába sa vegánske maslo a obľúbené je aj ich nakličovanie.
Pridávame do müsli, orechových či ovocných zmesí, cereálnych tyčiniek a šalátov.
Sú chutnou prísadou pri pečení chleba a pečiva.
BIO semienka sa výborne hodia na klíčenie.
Slnečnicové maslo
1 šálku slnečnicových semienok si krátko opražíme na suchej panvici, kým semienka nezačnú poskakovať.
Následne rozmixujeme spolu s lyžičku agáve sirupu a trochou soli.
Môžeme postupne pridávať trochu extra panenského slnečnicového oleja.
Toto maslo je výborné namiesto arašidového masla, alebo len tak na chlieb.
Slnečnicové semienka.