Sezam je jedným z najlepších rastlinných zdrojov vápnika, horčíka, vlákniny a esenciálnych mastných kyselín.
Je tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vitamínov skupiny B a antioxidantov.
Telo vie lepšie absorbovať bielkoviny z lúpaných alebo pražených semien, nakoľko šupka obsahuje látky, ktoré vstrebávanie sťažujú. Zároveň tenká šupka obsahuje najviac cenných látok.
Pre zlepšenie vstrebávania týchto živín je semienka vhodné pred konzumáciou krátko opražiť.
Vyrába sa z neho obľúbená sezamová pasta – Tahini.
Sezam indický je jednoročná bylina dosahujúca až 2 metre.
Je to jedna z najstarších známych olejných plodín na svete, využívala sa v ľudovom liečiteľstve.
Predpokladá sa, že pochádza z Indie a Afriky.
Dnes sa pestuje v oblastiach Ázie, Afriky a Južnej Ameriky.
V kuchyni sa využívajú sezamové semienka ako posyp na pečivo.
Môžeme ich tiež pridať do jogurtu, kaše, šalátov a rôznych sladkých či slaných pokrmov.
100% Semienka SEZAMU nelúpané.