Počas klíčenia dochádza v semienkach k prírodným chemickým procesom, kedy sa aktivujú enzýmy, proteíny sa menia na voľné aminokyseliny, škroby sa rozkladajú na jednoduché cukry, zvyšuje sa obsah vitamínov a minerálov a vo fáze kedy dorastajú už zelené výhonky sa zvyšuje obsah karoténu a chlorofylu. Keď semená klíčia, stúpa ich zásaditosť. Konzumácia klíčkov zásobuje telo kompletnými živinami, spomaľuje starnutie, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu a upravuje trávenie . Výhodou je aj to, že si sami pestujeme rastlinky, ktoré konzumujeme čerstvé a neobsahujú nežiadúce pesticídy. Klíčky sú súčasťou jedálnička mnohých kultúr už takmer 5000 rokov. Liečivé účinky klíčkov využívali už starí Číňania na liečenie kožných a tráviacich ťažkostí či pri ochoreniach a bolestiach svalov. Pre námorníkov boli klíčky často jedinou dostupnou čerstvou potravinou.
Ideálne je konzumovať klíčky surové, tak si zachovajú maximum výživných látok.
Semienka prepláchneme a môžeme namočiť na 15 minút.
Semienka nakličujeme 2-3 dní na tmavšom mieste, v špeciálnej miske, alebo na vate.
Denne 2-3 x navlhčíme vodou.
Prvé klíčky sa objavia cca po 2 dňoch, misku premiestnime na svetlé miesto, nie však na priame slnko.
Klíčky vyrastú za 5-6 dní.
V chladničke vydržia 1-2 týždne.
Semienka BIO žeruchy na nakličovanie.