Píniové alebo aj cédrové oriešky sú perlou medzi orechmi. Radia sa k orechom, no v skutočnosti ide o vzácne semienka borovice s neodolateľnú živicovou príchuťou. Boli vysoko cenené už v období Rímskej ríše, konzumovali ich pôvodní obyvatelia Sibíre a východnej časti Ruska, boli základnou potravinou pôvodných kmeňov Severnej Ameriky. Najväčšími pestovateľmi sú Čína, Severná Kórea, Rusko, Pakistan a Afganistan, v Stredozemí sú to Taliansko, Turecko a Španielsko.
Viete prečo sú také drahé? Trvá dlhú dobu, kým rastlina poskytne prvé plody a následne stromy dávajú kolísavú úrodu. Dobrá úroda je len každý 3.- 5. rok. Proces zberu a spracovania je náročný. Najprv je potrebné získať semienka zo šišiek, tieto sa následne namáčaním, sušením a drvením musia zbaviť škrupiny, vyčistiť a vytriediť.
Konzumujú sa samostatne čerstvé alebo jemne pražené.
Používajú sa k príprave pesta, do exkluzívnych zeleninových, mäsitých a rybacích jedál, šalátov a múčnikov, zdobia sa nimi hotové pokrmy.
Konzumácia píniových orieškov môže spôsobiť tzv. „píniový syndróm“, je to horká alebo kovová chuť v ústach, ktorá môže pretrvávať niekoľko dní alebo aj týždňov od konzumácie orieškov. Tento symptóm pravdepodobne spôsobuje len jeden druh čínskej borovice.
Bazalkové pesto s píniovými orieškami
Spolu rozmixujeme bazalkové listy, cesnak, PÍNIOVÉ orechy, PARMEZÁN, morskú soľ, olivový olej a pár kvapiek citrónovej šťavy.
Namiesto PARMEZÁNU môžeme použiť lahôdkové droždie.
Možete tiež pridať koriadner alebo rukolu.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO PÍNIOVÉ oriešky.