Kešu orechy sú výborným zdrojom živín. Majú vysoký obsah bielkovín (18%), čo ocenia najmä vegáni. Obsahujú zdravé mastné kyseliny, škrob a tiež minerály, vitamíny a antioxidanty. Z minerálov sú zastúpené hlavne meď, horčík a mangán, z vitamínov vitamíny B1, B6 a vitamín C, E a K.
Konzumácia kešu môžu viesť ku alergickým reakciám.
Tieto alergie sú spúšťané bielkovinami nachádzajúcimi sa v orechoch.
Nežiadúce účinky je možné zmierniť namočením.
Kešu oriešky (kôstkovica) vyrastajú na konci takzvaného kešu jablka. Kešu, nazývaný aj obličkovec, je exotický strom pôvodom z Brazílie. Dnes sú však najväčšími pestovateľmi India,Vietnam, Tanzánia a Nigéria.
Zrelé kešu jablká sú chutné, štavnaté s vysokým obsahom vitamínu C. Jedia sa surové, alebo sa z nich vyrábajú šťavy, víno, prípadne liehoviny. Zo škrupín sa lisuje olej, ktorý sa používa na výrobu lakov. Tvrdé drevo obličkovca sa nazýva biely mahagon.
WW320 je označenie veľkosti.
Číslo 320 udáva koľko kusov celých jadier sa nachádza v 1 libre (0,45 kg).
WW je skratka pre ""whole white"", čo znamená celé biele kešu jadrá.
Z kešu orechov sa vyrába chutné vegánske mlieko,smotana, maslo, pomazánky, dezerty.
Pred použitím namočíme aspoň na 2 hodiny do vody pre lepšiu stráviteľnosť a zvýšenie nutričnej hodnoty.
Vegánsky parmezán
1 šálku KEŠU orieškov, lyžičku soli a 4 až 5 lyžičiek lahôdkového droždia spolu rozmixujeme, môžeme pridať aj štipku sušeného cesnaku.
Takto pripraveným parmezánom ochutíme cestoviny, rizoto, pridáme do šalátov.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.