Mandle patria k najobľúbenejším a najzdravším orechom. V porovnaní s ostatnými orechmi majú ideálny pomer dobrých tukov, vlákniny a bielkovín. Obsahujú približne 50% tukov, predovšetkým mononenasýtené a polynenasýtená mastné kyseliny. Medzi potravinami rastlinného pôvodu patria k jedným z najbohatších na proteíny, obsahujú takmer 20% bielkovín. Sú výborným zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, riboflavínu, niacínu a vitamínu E.
Mandľa obyčajná je listnatý strom, ktorý pochádza z Blízkeho východu a bol rozšírený cez hodvábnu cestu až na ďaleký východ. Turci a Rimania rozšírili mandľovníky na západ spolu s viničom. Mandle boli súčasťou viníc v najteplejších regiónoch Slovenska. Mandľové stromy sú považované za jeden z prvých stromov, ktoré boli domestikované. Dnes sa pestujú v Kalifornii (viac ako 80% svetovej produkcie) Španielsku, Taliansku, Portugalsku, na Cypre, v Grécku a v iných krajinách. Zmienky o mandliach nájdeme už v Starom zákone. V biblickom príbehu Áron získal autoritu a potvrdil svoje právo viesť kňazstvo Izraelcov, keď jeho palica zakvitla a zarodila mandle.
Z mandlí sa lisuje kvalitný olej. Spracovávajú sa na múku, nátierky, rastlinné mlieka, smotany, používajú sa pri výrobe likérov a marcipánu.
Najznámejší je Lübecký marcipán.
Pred použitím je dobré mandle namočiť na 8 hodín do vody, budú výživnejšie a lepšie stráviteľné.
Mandľové mlieko
Jednu šálku MANDLÍ namočíme cez noc do vody, scedíme a prepláchneme.
Rozmixujeme s 2 - 4 šálkami vody (podľa hustoty ktorú chceme dosiahnuť), precedíme cez sitko alebo gázu.
Môžeme pridať štipku soli, korenia a osladiť podľa chuti.
V chladničke vydrží maximálne 3 dni.
Drť ktorá nám zvýši, sa dá použiť na iné recepty, napríklad na prípavu granoly, zamraziť, alebo vysušiť na MANDĽOVÚ múku.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO MANDLE natural.