Pôvod stromu Pistácia pravá je v oblastí Stredozemného mora a priľahlej časti Ázie.
Tu boli tieto oriešky známe a konzumované už 7000 rokov pnl.
Dnes sú hlavnými pestovateľmi Turecko, Irán a USA. Existuje niekoľko odrôd, ale za najobľúbenejšie a najlepšie sú považované práve tie iránske.
Viete prečo sú pistácie drahšie ako iné orechy? Pestujú sa len na niekoľkých miestach sveta, kvôli citlivosti na tuhé zimy a horúce letá s nízkou vlhkosťou vzduchu.
Trvá dlhú dobu, kým rastlina poskytne prvé plody a stromy rodia len každý druhý rok. Úroda je pomerne nízka a pistácie sa musia triediť ručne.
Pistácie je pred konzumáciou vhodné namočiť do vody na 12 hodín, aby sa aktivovali živiny.
Pistáciový krém
Pomelieme 30 gramov PISTÁCIÍ a 30 gramov blanšírovaných MANDLÍ.
Dáme zovrieť 2 šálky rastlinného mlieka, pridáme veľkú lyžicu ryžovej múčky, sirup agáve podľa chuti a miešame kým mlieko nezhustne na krém.
Pridáme PISTÁCIE s MANDĽAMI a poriadne vyšľaháme.
Necháme vychladnúť v chladničke kým krém nestuhne.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
PISTÁCIE lúpané.