Ryža natural alebo aj celozrnná (pololúpaná) sa získava čiastočným lúpaním ryžového zrna.
Počas tohto procesu sa odstráni zo surovej ryže vrchný obal, ktorý chráni zrno. Je teda čiastočne obalená tenkou šupkou.
Ryža natural nie je leštená, ani brúsená. Na rozdiel od klasickej bielej ryže neobsahuje len škrob, ale aj podstatnú časť šupky a klíčku, ktoré obsahujú všetky dôležité živiny.
V porovnaní s bielou ryžou má vyššiu biologickú hodnotu a viac vlákniny.
Obsahuje minerály – mangán a selén, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi, horčík a meď a tiež vitamíny skupiny B a E. Má protizápalové účinky. Beta-glukány v natural ryži podporujú imunitu.
Pri kúpe ryže natural uprednostňujte ryžu z ekologického poľnohospodárstva, pretože vonkajší obal ryže môže obsahovať pesticídy.
Ryža siata je bylina z rodu ryža, pôvodom z tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázie.
Existujú dva základné druhy ryže, čo sa týka tvaru: dlhozrnné (obsahujú menej škrobu a po uvarení sa nelepia) a krátkozrnné ryže (obsahujú viac škrobu, po uvarení sa lepia a sú vhodné najmä na rizoto, dezerty a sushi).
Podľa spôsobu pestovania rozlišujeme ryže na horské a nížinné. Horské odrody pestované na terasovitých políčkach sú menej náročné na pestovanie, výnosy sú nižšie, ale ryža je chutnejšia. Nížinné odrody poskytujú vyššiu úrodu, ale sú náročnejšie na pestovanie.
Natural ryžu prepláchneme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody a varíme do zmäknutia cca 30-40 minút.
Používame ju ako prílohu, je vhodná na prípravu rizota, ryžového nákypu a mliečnej ryže.
Rizoto s hlivou
Potrebujeme: 300 g ryže natural guľatozrnnej v bio kvalite, 600 g hlivy ustricovej, 1 šálku mrazenej zeleniny (kukurica, mrkva, hrášok), 1 cibuľu, trochu mletej červenej papriky, soľ a korenie, tvrdý syr.
Príprava: Umytú a očistenú hlivu pokrájame na menšie kúsky.
Na zohriatom oleji opečieme do sklovita na drobno pokrájanú cibuľku, pridáme hlivu a orestujeme.
Potom osolíme, pridáme korenie a červenú papriku. Podusíme a pridáme prepláchnutú zeleninu. Pridáme trochu vývaru, ak nemáme, tak teplú vodu. Prikryjeme a dusíme.
Opláchnutú ryžu predvaríme na 25 minút, precedíme a pridáme do zmesi.
Na slabom ohni necháme ešte chvíľu podusiť, kým bude ryža akurát a pridáme syr.
Premiešame a podávame.
BIO ryža guľatozrnná natural (nebrúsená, neleštená).