Počas klíčenia dochádza v semienkach k prírodným chemickým procesom, kedy sa aktivujú enzýmy, proteíny sa menia na voľné aminokyseliny, škroby sa rozkladajú na jednoduché cukry, zvyšuje sa obsah vitamínov a minerálov a vo fáze kedy dorastajú už zelené výhonky sa zvyšuje obsah karoténu a chlorofylu. Keď semená klíčia, stúpa ich zásaditosť.
Konzumácia klíčkov zásobuje telo kompletnými živinami, spomaľuje starnutie, podporuje metabolizmus, posilňuje imunitu a upravuje trávenie.
Výhodou je aj to, že si sami pestujeme rastlinky, ktoré konzumujeme čerstvé a neobsahujú nežiadúce pesticídy.
Klíčky sú súčasťou jedálnička mnohých kultúr už takmer 5000 rokov.
Liečivé účinky klíčkov využívali už starí Číňania na liečenie kožných a tráviacich ťažkostí či pri ochoreniach a bolestiach svalov.
Pre námorníkov boli klíčky často jedinou dostupnou čerstvou potravinou.
Ideálne je konzumovať klíčky surové, tak si zachovajú maximum výživných látok.
Semienka namočíme na 6 - 8 hodín.
Nakličujeme 6 dní na tmavšom mieste, v špeciálnej miske, pohári, alebo na vate.
Denne ich 2x navlhčíme alebo prepláchneme vodou.
Prvé klíčky sa objavia po týždni.
Až 7.deň konzumujte - 6 dní trvá, kým sa v semienkach odbúra Toxín Kanavanín.
V chladničke vydržia 2 - 3 dni.
Semienka BIO Alfalfa na nakličovanie.