Arašidy, nazývané aj búrske oriešky patria medzi strukoviny a sú plodmi Podzemnice olejnej.
Podzemnica olejná pochádza z Južnej Ameriky, kde bola domestikovaná asi pred 6000 rokmi, odkiaľ sa postupne rozšírila.
Dnes sa arašidy pestujú tiež v Indii, Číne, Afrike, Európe a v Severnej Amerike.
Najväčším svetovým producentom je Čína, do ktorej túto rastlinu na začiatku 17. storočia doviezli portugalskí obchodníci.
Až polovica svetovej produkcie sa spracováva na arašidové maslo.
Používajú sa do sladkých a slaných jedál, sú častou súčasťou ázijských pokrmov.
Bielkoviny, nachádzajúce sa v arašidoch môžu spôsobovať u citlivých ľudí silné alergické reakcie.
Arašidový dresing
Potrebujeme: 100g nesolené ARAŠIDY, 1 PL medu, 1 strúčik cesnaku, šťava z 1/2 limetky, 3 PL Tamari SÓJOVÁ omáčka, chilli omáčka, 1 dcl vody.
Príprava: Všetky suroviny zmiešame v mixéri na hladkú hmotu. Dresingom môžme preliať cestoviny alebo použiť ako dip k jarným rolkám.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.