Je skvelou prílohou k hlavnému jedlu, do šalátov alebo polievok,
často sa používa na výrobu vegetariánskych nátierok, fašírok, Hummusu.
Cícer, nazývaný tiež Rímsky hrach, konzumovali už pred 7000 rokmi v oblasti Stredného východu.
Dnes je druhou najpestovanejšou strukovinou (po sóji).
Najvýznamnejšími kultivarmi sú Desi a Kabuli.
Desi tvarom pripomína divokú formu z ktorej bol vyšľachtený a rastie iba v juhovýchodnom Turecku.
Kabuli má semená svetlejšie, väčšie a s hladkým obalom. Pestuje sa hlavne v Stredomorí, južnej Európe, severnej Afrike, Južnej Amerike a južnej Ázii. Pochádza pravdepodobne z Kábulu (Afganistan).
Cícer je potravina s vysokým obsahom živín.
Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákninv a kyseliny listovej. Obsahuje tiež minerály, najmä železo a fosfor, ďalej horčik, zinok a vitamín B 6.
Vysoký obsahu vlákniny udržuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi.
Cícer má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepkový.
Pražené cícerové bôby sa využívali ako náhrada kávy od roku 1700.
Počas prvej svetovej vojny sa cícer pestoval najmä na tieto účely.
Cícer pred varením namočíme na 8 - 12 hodín do vody, potom vodu zlejeme a varíme 1,5 - 2 hodiny.
Cícerové placky
250g uvareného cíceru dáme do mixéra.
Pridáme cibuľu, cesnak, cca 2 lyžice hladkej MÚKY, 2 lyžice oleja, cca 3 lyžice vody, petržlenovú vňať, koriander, rascu a soľ.
Rozmixujeme na hladkú kašu, vytvarujeme placky a opekáme na panvici.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Cícer (Rímsky hrach).