Šošovica vhodná na prípravu polievok, nátierok, fašírok, placiek, pyré.
V indickej kuchyni na prípravu kari a obľúbeného jedla Dhal.
Pokiaľ máte radi humus a zabudli ste si namočiť cícer, skúste namiesto neho použiť červenú šošovicu, chuťovo to bude podobné a hlavne rýchle.
Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín.
Je aj dobrým zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a minerálov, najmä železa, fosforu, horčíku, medi, draslíka a mangánu.
Obsahuje polyfenoly ktoré sú silnými antioxidantmi.
Vysoký obsah vlákniny (rozpustnej i nerozpustnej) podporuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je vynikajúcou súčasťou jedálnička vegánov, vegetariánov a športovcov.
V kombinácii s celozrnnou potravinou poskytuje šošovica rovnakú kvalitu bielkovín ako mäso.
Červenú šošovicu netreba vopred namáčať, nedá sa ani klíčiť.
Jej príprava je veľmi rýchla, stačí ju variť 10 až 15 minút, ľahko sa rozvarí.
Hodí sa na prípravu polievok, pyré, omáčok a kaší, na výrobu placiek či zeleninových karbonátok.
Ľahko sa rozvarí, preto je vhodná aj na zahusťovanie jedál.
Šošovicová majonéza
5 lyžíc červenej polenej šošovice uvaríme do mäkka, asi 15 minút, potom ju zlejeme a dáme do užšej nádoby.
Pridáme 5 lyžíc oleja, lyžicu jablčného octu alebo citrónovej šťavy, bazalku, tymián, koriander, soľ a korenie.
Rozmixujeme a prípadne dochutíme.
Ak je majonéza príliš kyslá, môžeme pridať trochu medu alebo agáve sirupu.
Šošovica červená.