Je skvelou prílohou k hlavnému jedlu, do šalátov alebo polievok,
často sa používa na výrobu vegetariánskych nátierok, fašírok, Hummusu.
Cícer, nazývaný tiež rímsky hrach konzumovali už pred 7000 rokmi v oblasti Stredného východu. Dnes je druhou najpestovanejšou strukovinou (po sóji).
Najvýznamnejšími kultivarmi sú Desi a Kabuli.
Desi tvarom pripomína divokú formu z ktorej bol vyšľachtený a rastie iba v juhovýchodnom Turecku. Odroda Desi môže byť čierna, zelená alebo bodkovaná.
Kabuli má semená svetlejšie, väčšie a s hladkým obalom. Pestuje sa hlavne v Stredomorí, južnej Európe, severnej Afrike, Južnej Amerike a južnej Ázii. Pochádza pravdepodobne z Kábulu (Afganistan) a v 18. storočí sa dostal do Indie.
Cícer je potravina s vysokým obsahom živín. Je bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny a kyseliny listovej . Obsahuje tiež minerály, najmä železo a fosfor, ďalej horčík, zinok a vitamín B 6.
Vysoký obsahu vlákniny udržuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi.
Cícer má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepkový.
V Cicerovej biografii sa spomína, že Cicero dostal toto meno či prezývku preto, že jeho predkovia vo veľkom pestovali cícer.
Po tom, ako Cicero vstúpil do politiky ho vyzvali, aby si zmenil meno. Je nedôstojné, aby rímsky konzul nosil meno po strukovine.
Cicero to však rázne odmietol. Argumentoval, že je to stále lepšie a vznešenejšie meno ako mali napríklad konzul Scaurus, čiže Výron alebo námorný admirál Catulus čiže Šteňa. Všetci mu museli dať za pravdu. :-)
Cícer pred varením namočíme na 8 - 12 hodín do vody, potom vodu zlejeme a varíme 1 - 1,5 hodiny.
Medzi najznámejšie jedlá z cíceru patrí Hummus, Falafel a Chana dal.
Z cíceru možno pripraviť guláš, polievky, prívarky či nátierky, hodí sa do šalátov a dá sa pripraviť aj na sladko.
Cícer varením nestráca žiadne vitamíny ani živiny.
Ak chceme náhradu za chipsy, uvarený cícer pokvapkáme olejom, pridáme obľúbené korenie, rozložíme na plech s papierom na pečenie.
Pečieme na 180 stupňov cca 30 minút, kým nebude chrumkavý a občas premiešame.
Hummus
500 g uvareného cíceru zmiešame s 2 strúčikmi cesnaku, 2 lyžicami tahini (SEZAMOVÁ pasta), 2 lyžicami olivového oleja a rozmixujeme na hladký krém.
Nakoniec pridáme citrónovú šťavu podľa chuti, soľ, čierne korenie a lyžičku drvenej rímskej rasce.
Môžeme pridať trochu vývaru z cíceru, prípadne vody ak je zmes príliš hustá.
Necháme vychladnúť v chladničke.
Hummus využijeme ako nátierku na pečivo alebo prílohu k Falafelu.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO Cícer (Rímsky hrach).