Je vhodný na prípravu pyré, hustých polievok, nátierok ale taktiež ako príloha k údeninám.
Semená hrachu sa našli vo vykopávkach z doby kamennej.
Už za čias Homéra sa označoval hrach za dar bohov.
V 12.storočí sa pestoval ako jedna z hlavných plodín v kláštorných záhradách a od 15.storočia sa začal objavovať ako základná súčasť menu kráľovských dvorov.
Hrach siaty je jednoročná rastlina pochádzajúca z východného Stredomoria.
Patrí medzi najstaršie a najrozšírenejšie strukoviny.
Obsahuje karotenoidy, vitamíny A, K, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B.
Z minerálov najmä draslík, mangán, horčík, železo a meď.
Vďaka obsahu vlákniny (rozpustnej i nerozpustnej) konzumácia hrachu podporuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Hrach, ako aj ďalšie strukoviny, obsahuje antinutrienty, ktoré bránia vstrebávaniu živín alebo môžu spôsobovať alergické reakcie. Preto je dôležité účinky týchto látok znížiť namáčaním, varením klíčením alebo fermetáciou.
Hrach žltý polený je mechanicky rozdelený na polovice, rýchlo sa uvarí a nie je nutné ho namáčať
(samozrejme ak ho pred varením namočíte, bude rýchlejšie uvarený a ľahšie stráviteľný).
Jednu šálku hrachu varíme s troma šálkami vody 45 minút.
Hrachová nátierka
Uvaríme 250g hrachu, pridáme 100 g sušených paradajok v oleji, lyžičku oleja a rozmixujeme.
Vmiešame petržlenovú vňať a bazalku.
Ochutíme soľou a korením.
Hrach žltý polený.