Je vhodný na prípravu kaše, hustých polievok, nátierok, ale taktiež ako príloha k údeninám.
Gregor Johann Mendel, mních a prírodovedec, zakladateľ genetiky robil svoje pokusy práve na hrachu.
Výsledkom jeho pokusov bolo definovanie základných zákonov dedičnosti.
Hrach siaty je jednoročná rastlina pochádzajúca z východného Stredomoria.
Patrí medzi najstaršie a najrozšírenejšie strukoviny.
Konzumuje sa v 3 rôznych fázach zberu.
Vo forme mladých luskov (cukrový hrach), mladých mäkkých zŕn ako zelenina a po dozretí a usušení ho konzumujeme ako strukovinu.
Obsah bielkovín je v čerstvom a suchom hrachu rozdielny.
Kým čerstvý hrach obsahuje 5-6 gramov, suchý obsahuje 20-25 gramov (na 100 g).
Vďaka obsahu vlákniny (rozpustnej i nerozpustnej) konzumácia hrachu podporuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.
Hrach má nízky glykemický index (varením stúpa).
Škroby ktoré obsahuje sú dobrým zdrojom okamžitej energie.
Z vitamínov obsahuje A, K, C, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B, z minerálov najmä draslík, mangán, železo a meď.
Hrach zelený polený sa uvarí rýchlo a nie je potrebné ho namáčať, stačí prepláchnuť.
Namočením bude však ľahšie stráviteľný a rýchlejšie sa uvarí.
Jednu šálku hrachu varíme s troma šálkami vody kým nezmäkne, približne 30 minút.
Po dovarení stačí rozmixovať na pyré alebo hustú polievku.
Hrachová kaša
Zelený polený hrach rozvaríme tak, aby sa rozpadával.
Pred rozvarením ešte pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie, majoránku, všetko dobre premiešame a rozmixujeme na kašu.
Môžeme podávať s osmaženou cibuľkou, grilovaným TOFU alebo SEITANON.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Hrach zelený polený.