Je vodná do šalátov, polievok a prívarkov.
Čiernu fazuľu objavili Španieli v 15.storočí v Peru a priniesli ju do Európy.
Následne ju španielski a portugalskí obchodníci rozšírili po celom svete.
Fazuľa všeobecne aj napriek vysokému obsahu bielkovín nie je kompletným zdrojom proteínov potrebných pre náš organizmus.
Pre ich zabezpečenie je vhodné kombinovať ju s ryžou, šošovicou, kukuricou alebo semiačkami.
V kombinácii s celozrnnými zrnami, ako je hnedá ryža, poskytuje prakticky beztukové, vysoko kvalitné proteíny.
Fazuľu je potrebné namočiť na 12 hodín, následne scediť a naliať čistú vodu. Varíme cca 1 hodinu do zmäknutia.
Čierna fazuľa sa používa najmä do polievok, môžete ju však pridávať do šalátov, alebo si pripraviť samostatný šalát zmiešaním uvarenej fazule, nakrájaných paradajok a cibule.
Veľmi chutné a výživné jedlo si pripravíte navrstvením čiernej fazule, guacamole, nakrájanej červenej cibule, rajčín a koriandrovej vňate.
Čierna fazuľa na kubánsky spôsob
Potrebujeme: 250g čiernej fazule, 1 nadrobno nakrájanú cibuľu, 1 bobkový list, 1 hrubostennú zelenú papriku nakrájanú na kocky, 4 strúčiky cesnaku, 1 ČL morskej soli, 1 ČL oregana, čerstvo drvené čierne korenie, 1/4 šálky olivového oleja.
Príprava: Dáme variť 2-3 l vody, bobkový list, polovicu množstva cesnaku a cibule, 1/4 pokrájanej papriky, 1/2 ČL oregana a soľ.
Varíme pomaly 2-3 hodiny.
Medzitým na olivovom oleji opražíme zvyšok cibule, cesnaku, papriky a oregana, osolíme, okoreníme a pridáme k uvarenej fazuli.
Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Fazuľa čierna.