Aj po uvarení si udrží svoj tvar, preto je veľmi vhodná do šalátov, polievok tiež ako hlavné jedlo so zeleninou a omáčkami,
pripravuje sa z nej pečená fazuľa.
V niektorých krajinách ju ľudia nazývajú i mesačnou fazuľou vzhľadom na jej ploský tvar polmesiaca.
Má najvyšší obsah železa zo všetkých strukovín.
Správna príprava maslovej fazule je veľmi dôležitá, nakoľko má vyšší obsah antinutrientu lektín, ktorý bráni vstrebávaniu živín.
Fazuľa pochádza z teplých oblastí Južnej a Strednej Ameriky, kde bola pestovaná tisíce rokov.
Dnes je dôležitým zdrojom potravy pre ľudí na celom svete, hlavne však v Afrike, Indii a Latinskej Amerike.
Existuje viac ako 600 kultivarov, plody sa líšia vo veľkosti, farbe a tvare. V zložení sú rozdiely len minimálne.
Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín, škrobov a vlákniny.
Obsahuje vitamíny (vitamin C, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B), minerály (mangán, železo, zinok, horčík a vápnik).
Má nízky glykemický index a nízky obsah tuku, sodíka a cholesterolu.
Maslová fazuľa nie je kompletným zdrojom proteínov potrebných pre náš organizmus.
Pre ich zabezpečenie je vhodné kombinovať ju s ryžou, šošovicou, kukuricou alebo semiačkami.
Fazuľu prepláchneme a namočíme aspoň na 12 hodín.
Môžeme pridať aj sódu bikarbónu, aby sme ešte viac neutralizovali obsah lektínu.
Vodu zlejeme, fazule dobre prepláchneme a varíme na prudkom ohni 5 minút, následne vodu opäť zlejeme.
Varíme v novej vode 45 - 60 minút.
Maslová fazuľa je vhodnou prílohou k jedlám z mäsa, rýb, hydiny či obilnín.
Je obľúbenou súčasťou polievok a šalátov.
Môžete si z nej tiež pripraviť chutné pyré alebo dip.
Dip z bielej fazule a bazalky
Zmixujeme spolu 1 šálku uvarenej bielej fazule, 1/3 šálky čerstvej bazalky, 2 až 3 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, soľ a čierne korenie.
Fazuľa biela maslová veľká.