Šošovica vhodná na prípravu polievok, nátierok, fašírok, placiek, pyré.
V indickej kuchyni na prípravu kari a obľúbeného jedla Dhal.
Pokiaľ máte radi humus a zabudli ste si namočiť cícer, skúste namiesto neho použiť červenú šošovicu, chuťovo to bude podobné a hlavne rýchle.
Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín.
Je aj dobrým zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a minerálov, najmä železa, fosforu, horčíku, medi, draslíka a mangánu.
Obsahuje polyfenoly ktoré sú silnými antioxidantmi.
Vysoký obsah vlákniny (rozpustnej i nerozpustnej) podporuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Je vynikajúcou súčasťou jedálnička vegánov, vegetariánov a športovcov.
V kombinácii s celozrnnou potravinou poskytuje šošovica rovnakú kvalitu bielkovín ako mäso.
Červenú šošovicu netreba vopred namáčať, nedá sa ani klíčiť.
Jej príprava je veľmi rýchla, stačí ju variť 10 až 15 minút, ľahko sa rozvarí.
Hodí sa na prípravu polievok, pyré, omáčok a kaší, na výrobu placiek či zeleninových karbonátok.
Ľahko sa rozvarí, preto je vhodná aj na zahusťovanie jedál.
Indický dhal z bio červenej šošovice
1 cibuľu, 2-3 strúčky cesnaku, 2 paradajky nakrájame na drobno a orestujeme na oleji.
Pridáme lyžičku mletého koriandra, rímskej rasce, 1 lyžičky kurkumy a garam masaly, kúsok zázvoru a štipku chilli.
Chvíľu osmažíme a prilejeme trochu vody.
2 šálky polenej červenej šošovice dôkladne prepláchneme a pridáme do zmesi korenín.
Pridáme toľko vody, aby sa zakryla šošovica v hrnci.
Podľa potreby môžeme vodu počas varenia doliať.
Jedlo posypeme čerstvou koriandrovou vňaťou.
Podávame s ryžou alebo celozrnným chlebom.
K dhalu sa hodí jogurtový dip so zeleninou.
BIO šošovica červená polená.