Kukuričná polenta sa používa najmä na prípravu kaše, je ale vhodná aj na výrobu knedlí a placiek.
Neobsahuje lepok, má preto významné miesto v bezlepkovej diéte.
Polenta je obľúbená najmä v talianskej kuchyni, kde bola tradičným ľudovým pokrmom.
Obľúbená je aj v Chorvátsku alebo Čiernej hore, poliata väčším množstvom masla a podávaná s kyslým mliekom.
Kukuričná instantná polenta sa vyrába pomocou pary. Využitím pary je zaistený ten najšetrnejší spôsob prípravy instantnej polenty.
Na rozdiel od polenty vyrábanej pomocou extrúzie si zachováva kukuričnú chuť a vôňu.
Veľkou výhodou instantnej polenty je rýchla príprava - len 3 minúty.
400g polenty vsypte za stáleho miešania do 1,5 litra vriacej vody. Pokračujte v miešaní, polenta je hotová za 3 minúty.
Gnocchi
150 g kukuričnej polenty pomaly vsypeme do 600 ml vriacej osolenej vody a stále miešame 3 minúty.
Uvarenú polentu vyklopíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Vykrojíme z nej malé placky a poukladáme ich do zapekacej misky vymastenej MASLOM.
Posypeme PARMEZÁNOM, polejeme bylinkovým maslom (MASLO, cesnak a čerstvé bylinky).
Pečieme 12 minút vo vyhriatej rúre na 220°C.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.