Varením semená získavajú lesk, zachovávajú si tvar a šupka nepraská.
Belluga je ideálna na prípravu polievok, zeleninových šalátov, fašírok či placiek. Môžeme ju použiť ako prílohu alebo samostatné jedlo.
Vďaka svojej farbe je ozdobou každého šalátu či rizota.
Tmavú farbu má vďaka vysokej koncentrácii antokyanov, antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v modro-fialových plodoch ako sú čučoriedky alebo slivky.
Beluga pri varení púšťa farbu, prekvapí vás svetlá tyrkysová farba vody.
Stačí ju premyť v studenej vode, ale pre ešte lepšiu stráviteľnosť ju môžeme na niekoľko hodín namočiť.
Varí sa 25 - 30 minút.
Solíme až po uvarení, alebo tesne pred jej dovarením.
Guláš z Belluga šošovice
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme lyžičku červenej papriky, 1 lyžičky rasce a ešte restujeme.
Zalejeme vodou a pridáme 100 g prepláchnutej čiernej šošovice, bobkový list, solčanku, nové korenie a na kocky nakrájané zemiaky.
Môžeme pridať aj nakrájané paradajky a papriku.
Varíme 30 až 40 minút do zmäknutia a na posledných pár minút pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a 100 ml paradajkovej šťavy.
Pokiaľ chceme guláš hustejší, časť z neho môžeme rozmixovať.
Šošovica čierna Beluga.