Vhodná na prípravu polievok a prípravkov, tiež na obľúbené fazule v paradajkovej omáčke.
Existuje viac ako 600 kultivarov fazule, plody sa líšia vo veľkosti, farbe a tvare.
V zložení sú rozdiely len minimálne.
Fazuľa je dobrým zdrojom bielkovín, škrobov a vlákniny.
Obsahuje vitamíny (vitamin C, kyselinu listovú a ďalšie vitamíny skupiny B), minerály (mangán, železo, zinok, horčík a vápnik).
Má nízky glykemický index a nízky obsah tuku, sodíka a cholesterolu.
Jej konzumácia udržuje zdravé trávenie, znižuje vstrebávanie cholesterolu a pomáha udržiavať nízku hladinu cukru v krvi.
Fazuľa nie je kompletným zdrojom proteínov potrebných pre náš organizmus.
Pre ich zabezpečenie je vhodné kombinovať ju s ryžou, kukuricou alebo semiačkami.
Vhodnou kombináciou sa stáva dôležitou zložkou stravy vegánov a vegetariánov.
Fazuľu namočíme na noc do vody, pred varením vodu zlejeme a varíme cca 1 hodinu v čistej vode do mäkka.
Osolíme až tesne pred dovarením.
Najčastejšie sa používa do sladkokyslých a mliečnych polievok.
Je vhodná aj do rôznych šalátov, pomazánok, fašírok a dipov.
Fazuľové muffiny
Potrebujeme: 200g uvarenej bielej fazule, 100g horkej čokolády, 2 VAJCIA, 40g hnedého cukru, 1 lyžičky kypriaceho prášku a bobuľové ovocie.
Postup: Fazuľu rozmixujeme na hladkú kašu, čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a pomaly lejeme do fazule a ďalej mixujeme.
VAJÍČKA vyšľaháme na penu, pridáme cukor a kypriaci prášok a jemne vmiešavame do fazuľovo-čokoládovej zmesi.
Nakoniec priidáme ovocie.
Cesto rozdelíme do košíčkov v muffinovej forme a pečieme asi 30 minút pri 170°C.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
Fazuľa biela malá.