Jačmeň je spolu s pšenicou najstaršia kultúrne pestovaná plodina.
V dnešnej dobe sa využíva na kŕmne účely, pestuje sa ako potravinárska obilnina a využíva na výrobu múky, jačmenných krúpov a kávovín.
Najkvalitnejšia časť produkcie jačmeňa jarného slúži na výrobu sladu.
Krúpy vznikajú brúsením obalovej vrstvy obilného zrna.
Kým zrno jačmeňa nahého je celozrnná obilnina (obsahuje šupku obaľujúcu zrno), krúpy túto časť zrna neobsahujú, ich nutričná hodnota je nižšia, príprava však jednoduchšia. Rýchlejšie sa uvaria.
Krúpy sa číslujú podľa veľkosti. Najväčšie sú desiatky, stredné sedmičky a najmenšie trojky. Krúpy s veľkosťou 1 až 2 milimetre sa nazývajú lámanka alebo perličky.
Lekári odporúčajú konzumovať krúpy najmä ráno, pretože vtedy stabilizujú hladinu cukru v krvi, a to ešte viac ako ovsené vločky.
Krúpy premyjeme, zalejeme vodou a dáme variť.
Keď voda vrie, znížime plameň a pomaly varíme 20-25 minút ako klasickú ryžu.
Necháme pár minút odstáť pod pokrievkou.
Ak chceme pripraviť kašu, varíme až hodinu.
Namočením cez noc dobu varenia skrátime.
Jačmenné krúpy s bryndzou
Uvaríme jačmenné krúpy, vodu zlejeme a pridáme bryndzu.
Ak je príliš hustá, môžeme rozriediť vodou, v ktorej sme varili krúpy.
Posypeme nasekanou pažítkou.
Môžeme pridať opražené údené tofu alebo tempeh.
JAČMENNÉ krúpy.