Už tisíce rokov ľudia využívajú ovos v prírodnej medicíne. Používa sa pri zápaloch kože a ekzémoch, ale aj v starostlivosti o pleť. Nachádza sa v mnohých kozmetických prípravkoch. Pri ochoreniach horných dýchacích ciest, horúčke či poruchách trávenia sa využíva zápar z ovsa.
Pred tepelnou úpravou zrno prepláchneme a namočíme cez noc.
Na 1 diel ovsa pridáme 2 diely vody.
Nasledujúci deň varíme v tej istej vode 60 až 90 minút.
Uvarený ovos je skvelou prílohou k hlavným jedlám, je zdravšou náhradou ryže.
Možno ho použiť aj do polievok, nátierok a šalátov. Pripravíme si z neho výbornú raňajkovú kašu.
Ovos je vhodný aj na klíčenie.
Ovsená kaša
Potrebujeme: 50 g OVSA nahého, 200 ml vody alebo MLIEKA. Použiť môžeme aj rastlinné.
OVOS cez noc namočíme a v tej istej tekutine pomaly varíme 1 hodinu.
Ochutíme medom a škoricou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.