Ovos je obilnina pôvodom z východnej Európy a strednej Ázie. Patrí medzi najmladšie obilniny.
Je vhodná na ľudskú konzumáciu, no využíva sa najmä ako krmivo.
Ľahko ho rozpoznáme, jeho zrná nie sú uložené v klasoch, ale visia zo stebla v metlinách.
Obsah bielkovín je vyšší ako u iných obilnín.
Rozpustná vláknina beta glukán má pozitívne účinky na zdravie, stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
Z minerálov obsahuje hlavne mangán, fosfor, železo, meď, selén a horčík, z vitamínov vitamíny skupiny B.
Ovos je síce bezlepkový, avšak pri spracovaní môže byť kontaminovaný inou lepkovou obilninou, čo môže u citlivých jedincov vyvolať reakciu.
Pred tepelnou úpravou zrno prepláchneme a namočíme cez noc.
Na 1 diel ovsa pridáme 2 diely vody.
Nasledujúci deň varíme v tej istej vode 60 až 90 minút.
Ovsená kaša
Potrebujeme: 50 g OVSA nahého, 200 ml vody alebo MLIEKA. Použiť môžeme aj rastlinné.
Príprava: OVOS cez noc namočíme a v tej istej tekutine pomaly varíme 1 hodinu.
Ochutíme medom a škoricou.
ALERGÉNY sú v Recepte vyznačené VEĽKÝM PÍSMOM.
BIO OVOS nahý.