Quinoa je stará kultúrna plodina, nazývaná aj mrlík čilský.
Pôvodom je z pohoria Ánd v Bolívii, Peru a Chile, kde bola domestikovaná a už pred 5 000 rokmi.
Má tvar malých bielych až žltých guľôčok a jemnú sladkú chuť.
Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Má nízky glykemický index, je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a vhodná aj pre dojčatá.
Vďaka jej vysokej nutričnej hodnote vyhlásila OSN rok 2013 za „Medzinárodný rok Quinoe“.
Quinoa sa dostala aj do zoznamu NASA ako zdravá a ľahko pestovateľná plodina vhodná na pestovanie v uzavretom systéme.
Quinoa sa pripravuje podobne ako ryža.
Vysypeme ju do sitka a poriadne prepláchneme, najlepšie vo vriacej vode pre zbavenie horkosti. Na 1 diel semienok použijeme 2 diely vody.
Necháme zovrieť, znížime plameň a na miernom ohni varíme 12-15 minút pod pokrievkou.
Po vypnutí necháme aspoň 10 minút odstáť.
Zeleninové rizoto s quinoou
Potrebujeme: 150 g quinoi, cca 350 ml zeleninového vývaru, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, cuketu, 1 - 2 mrkvy, olivový olej, soľ, mleté korenie a bazalku. Môžeme pridať kukuricu a hrášok.
Príprava: Quinou prepláchneme vriacou vodou a dáme variť so zeleninovým vývarom na miernom ohni 15 minút.
Očistenú cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na olivovom oleji.
Pridáme pokrájanú mrkvu, posolíme a spolu pár minút opečieme.
Vložíme nakrájanú cuketu, prelisovaný cesnak, okoreníme. Spolu podusíme domäkka.
Vmiešame hrášok s kukuricou a ešte chvíľu varíme.
Nakoniec zmiešame s quinoou a ozdobíme bazalkou.
BIO Quinoa biela.