Vďaka jej vysokej nutričnej hodnote vyhlásila OSN rok 2013 za „Medzinárodný rok Quinoe“. Quinoa sa dostala aj do zoznamu NASA ako zdravá a ľahko pestovateľná plodina vhodná na pestovanie v uzavretom systéme.
Quinoa sa pripravuje podobne ako ryža. Vysypeme ju do sitka a poriadne prepláchneme, najlepšie vo vriacej vode pre zbavenie horkosti. Na 1 diel semienok použijeme 2 diely vody. Necháme zovrieť, znížime plameň a na miernom ohni varíme 12 - 15 minút pod pokrievkou. Po vypnutí necháme aspoň 10 minút odstáť.
Quinoa sa dá kombinovať s akýmkoľvek druhom zeleniny. Je výborná ako príloha, dá sa z nej pripraviť studený aj teplý šalát. Je veľmi chutná v polievkach, ako hlavné jedlo, pikantná aj sladká. Pridaním orieškov, semienok, ovocia či škorice máme výdatné a zdravé raňajky alebo dezert. Pokiaľ dáme quinou variť s rastlinným mliekom a ochutíme medom alebo datľovým sirupom, získame skvelú kašu.