Pšeno patrí k najstarším kultúrnym plodinám.
Bolo obľúbenou potravinou našich slovanských predkov.
Pochádza pravdepodobne z Afriky, odkiaľ sa rozšírilo do Ázie a Indie a odtiaľ postupne do Európy. Vzniká lúpaním zrna prosa.
Svojím zložením pomáha znižovať hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Obsahuje menšie množstvo proteínov a tukov.
Z vitamínov sú zastúpené hlavne vitamíny skupiny B, z minerálov mangán, meď, horčík, fosfor a železo.
Má jemnú orieškovú príchuť a je rýchlo uvarené.
Antinutričné látky obsiahnuté v pšene blokujú vstrebávanie určitých minerálov. Ich vplyv vieme zmierniť správnou prípravou, prepláchnutím a namáčaním.
Na mnohých moravských svadbách ešte aj dnes podávajú pšenovú kašu podľa starodávneho zvyku ako záverečné jedlo na svadobnej hostine, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí.
Pred prípravou pšeno trikrát prepláchneme. Môžeme ho i namočiť cez noc.
Varíme vo vode 15 - 20 minút v pomere 1 šálka pšena a 2 šálky vody.
Ak chceme pripraviť kašu, zalejeme väčším množstvom vody a môžeme variť aj 1 - 2 hodiny, čím zvýšime energetickú hodnotu pokrmu.
Pšenové veľké halušky
Uvarené pšeno necháme vychladnúť, uvaríme maslovú tekvicu a rozmixujeme ju so pšenom.
Pridáme cca lyžicu ryžovej múky a soľ.
Na čajovej lyžičke tvarujeme halušky, ktoré hádžeme rovno do vriacej vody, v ktorej sa varila tekvica.
Keď vyplávajú na povrch, vyberieme, necháme trochu vychladnúť a môžeme dať na panvicu s rozpusteným maslom a petržlenovou vňaťou, alebo medvedím cesnakom.
BIO Pšeno.