Na mnohých moravských svadbách ešte aj dnes podávajú pšenovú kašu podľa starodávneho zvyku ako záverečné jedlo na svadobnej hostine, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí.
Pred prípravou pšeno trikrát prepláchneme. Môžeme namočiť cez noc. Varíme vo vode 15 - 20 minút v pomere 1 šálka pšena a 2 šálky vody. Ak chceme pripraviť kašu, zalejeme väčším množstvom vody a môžeme variť aj 1 - 2 hodiny, čím zvýšime energetickú hodnotu pokrmu.
V kuchyni má široké využitie. Podávame ako prílohu k jedlám, do polievok, placiek, šalátov, nátierok, omáčok, do kaše či dezertov a koláčov. Uvarením v mlieku alebo v ovocnej šťave pripravíme kašu, ktorú môžeme dochutiť pridaním ovocia, kokosu, vanilky či škorice.