Z pohánkových šupiek i vňate, ktoré sú bohaté na rutín, môžete pripraviť čaj pre zdravé cievy. Jednu lyžicu sušenej zmesi zalejte šálkou horúcej vody a nechajte 1 hodiny lúhovať. Popíjajte v priebehu dňa. Do čaju môžete pridať ďalšie bylinky, napríklad mätu, šípky či rakytník, ktoré sú bohaté na vitamín C a tým podporujú vstrebávanie rutinu.
Pohánku prepláchneme studenou vodou. Pri varení dodržiavame presné dávkovanie vody, aby sme nemuseli zlievať vodu (stratí rutín). Na 1 diel pohánky pridáme 1,5 dielu vody, trochu soli a lyžicu oleja. Privedieme do varu, povaríme 2 – 3 minúty, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou.
Pohánku podávame na sladko aj na slano. Je vynikajúcou alternatívou ovsených vločiek, vhodná ako príloha, môžeme ju pridať do polievok, fašírok či placiek, do rizota, šalátov, pomazánok i do sladkých nákypov a lievancov.