Rozdiel medzi tmavou a svetlou pohánkou je v technologickom spracovaní.
Kým svetlá pohánka sa spracováva mechanicky, tmavá pohánka je lúpaná pomocou vysokej teploty, povrch jemne skaramelizuje a preto je tmavý.
Po uvarení tmavá pohánka ostáva sypká a má chuť po orieškoch. Tepelná úprava trvá kratšiu dobu.
Mechanicky lúpaná má však vyššiu biologickú hodnotu.
Pochádza z juhozápadnej Číny, z oblasti Himlájí.
Do strednej Európy sa dostala cez Rusko a Ukrajinu.
Pestuje sa ako potravina, krmovina, medonosná rastlina a liečivo.
Je prírodným zdrojom rutínu, ktorý stimuluje účinok vitamínu C, zvyšuje pružnosť ciev a žíl.
Pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a rozširovať cievy.
Obsah proteínu je nižší, ale vďaka vyváženému pomeru aminokyselín je proteín veľmi kvalitný.
V porovnaní s ryžou a pšenicou je pohánka bohatšia na minerály a antioxidanty.
Je prirodzene bezlepková.
Pohánku prepláchneme studenou vodou.
Na 1 diel pohánky pridáme 1,5 dielu vody, trochu soli a lyžicu oleja.
Privedieme k varu, povaríme 2 – 3 minúty, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou.
Šalát z červenej šošovice a pohánky
Potrebujeme: 100 g červenej šošovice, 100 g pohánky, 1 mrkvu, 1 cibuľu, 2 paradajky, 1/2 šalátovej uhorky, 1 papriku, za hrsť slnečnicových semienok.
Príprava: Šošovicu a pohánku uvaríme, necháme vychladnúť.
Zeleninu pokrájame na drobné kocky a prelejeme zálievkou: Vyšľaháme 1 PL vínneho octu, 2 PL sezamového oleja, soľ, korenie a 1 ČL horčice.
Zálievku vmiešame do zeleniny, pridáme na sucho opražené semienka a zmiešame s pohánkou a šošovicou.
Pred podávaním posypeme semienkami.
Pohánka termicky lúpaná.