Podľa účelu využitia sa cirok rozdeľuje do 4 skupín. Je to cirok zrnový, pestovaný ako obilnina, cirok cukrový a sudánsky používaný na kŕmne účely a cirok metlový alebo technický, z ktorého sa vyrábajú metly a kefy.
Pred varením je vhodné cirok namočiť na niekoľko hodín, aktivujú sa živiny, bude lepšie stráviteľný a rýchlejšie sa uvarí. Na 1 diel ciroku pridáme 2 diely vody, varíme so štipkou soli na miernom plameni 30 - 45 minút (v závislosti od kvality zrna) do vstrebania vody. Necháme 10 minút dôjsť pod pokrievkou. Ak pripravujeme kašu, pridáme viac vody a varíme dlhšie.
Cirok využijeme ako prílohu, do šalátu, rizota, ako závarku do polievok, ale aj na prípravu sladkých kaší a nákypov, detských príkrmov, či na prípravu cirokového pop-cornu. Môžeme kombinovať s ryžou, ďalšími obilninami a semienkami.