V porovnaní s kukuricou a ryžou má cirok vyšší obsah bielkovín, horčíka, železa a draslíka.
Je dôležitou poľnohospodárskou plodinou, ktorú Egypťania pestovali už 5 000 až 7 000 rokov pred našim letopočtom.
Dnes je základnou potravinou pre viac ako 300 miliónov ľudí na svete.
Cirok sa veľmi dobre adaptuje v regiónoch, kde sú suché letá, potrebuje menej vody ako kukurica, či akákoľvek iná plodina, je nenáročný na obsah živín v pôde.
Význam ciroku, ako jednej z najpestovanejších rastlín na našej planéte, narastá najmä v súvislosti s globálnym otepľovaním a udržateľným poľnohospodárstvom. Aj preto ho mnohí biotechnológovia označujú za plodinu budúcnosti.
Podľa účelu využitia sa cirok rozdeľuje do 4 skupín.
Je to cirok zrnový, pestovaný ako obilnina, cirok cukrový a sudánsky používaný na kŕmne účely a cirok metlový alebo technický, z ktorého sa vyrábajú metly a kefy.
Pred varením je vhodné cirok namočiť na niekoľko hodín, aktivujú sa živiny, bude lepšie stráviteľný a rýchlejšie sa uvarí.
Na 1 diel ciroku pridáme 2 diely vody, varíme 30-45 minút (v závislosti od kvality zrna) do vstrebania vody.
Necháme 10 minút dôjsť pod pokrievkou.
Ak pripravujeme kašu, pridáme viac vody a varíme dlhšie.
Cirok so zeleninou a tofu
Potrebujeme: 150 g ciroku, 2 papriky, 4 rajčiny, 1 cibuľu, 1 menšiu cuketu, 150 g údeného alebo marinovaného tofu, olej, soľ, korenie, 1 PL tahini.
Príprava: Cirok uvaríme, tofu pokrájame na kocky a opražíme na malom množstve oleja.
Cibuľu nakrájanú na plátky krátko orestujeme, pridáme všetku zeleninu, osolíme a dusíme kým nebude zelenina mäkká, ale stále chrumkavá.
Vmiešame tahini, pridáme cirok, tofu a celé spolu premiešame na miernom ohni.
100% BIO cirok biely lúpaný.