Inkovia nazývajú quinou matkou obilia.
Už pred 5 000 rokmi bola dôležitou potravinou v andských oblastiach Bolívie, Peru a Čile.
Quinoa je vysoko hodnotná potravina bohatá na živiny.
Obsah bielkovín je síce porovnateľný s ryžou, ale na rozdiel od iných rastlín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, a má preto veľmi vysokú biologickú hodnotu.
Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály.
Má nízky glykemický index, je prirodzene bezlepková, ľahko stráviteľná a vhodná aj pre dojčatá.
Quinou vysypeme do sitka a poriadne prepláchneme, najlepšie vo vriacej vode pre zbavenie horkosti.
Na 1 diel použijeme 2 diely vody.
Necháme zovrieť, na miernom ohni varíme 12 - 15 minút pod pokrievkou.
Po vypnutí necháme aspoň 10 minút odstáť.
Quinoa šalát
Potrebujeme: 1/2 pohára quinoi trojfarebnej, za hrsť adzuki fazule, 1 cuketu, 1 fenikel, zmes listových šalátov, 1 uhorku, klíčky podľa obľuby, čerstvé bylinky, himalájsku soľ, olivový olej.
Príprava: Adzuki fazuľu na 4 hodinky namočíme a potom uvaríme domäkka.
Quinou prepláchneme a dáme variť.
Na panvici rozohrejeme olivový olej.
Fenikel a cuketu nakrájame na malé kocky.
Najprv do panvice pridáme fenikel, pretože sa trošku dlhšie varí a po pár minútach pridáme aj cuketu a trochu soli.
Môžeme mierne podliať vodou.
Na záver dochutíme čerstvými bylinkami.
Kým sa nám všetko varí, natrháme si do veľkej misy šalát, pridáme uhorku nakrájanú na kocky a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Keď je všetko dovarené, zmiešame to dokopy so šalátom a podávame posypané klíčkami a bylinkami.
BIO Quinoa biela, BIO Quinoa červená, BIO Quinoa čierna.