Hovorí sa, že pohánka svoj názov získala počas nájazdov pohanských Saracénov a Tatárov, ktorí rozšírili jej semienka do Európy.
Pohánku prepláchneme studenou vodou. Pri varení dodržiavame presné dávkovanie vody, aby sme nemuseli zlievať vodu (stratí rutín). Na 1 diel pohánky pridáme 1,5 dielu vody, trochu soli a lyžicu oleja. Privedieme do varu, povaríme 2 – 3 minúty, vypneme a necháme dôjsť pod pokrievkou.
Ak chceme zachovať živiny, pohánku len zalejeme studenou vodou a necháme 4 hodiny odstáť, alebo ju zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť na 1 až 2 hodiny.
Pohánku podávame na sladko aj na slano. Je vynikajúcou alternatívou ovsených vločiek, vhodná ako príloha, môžeme ju pridať do polievok, fašírok či placiek, do rizota, šalátov, pomazánok i do sladkých nákypov a lievancov.