Špalda je prastará obilnina, pestovaná na území Európy už pred 8 000 rokmi.
Bola hlavnou obilninou západogermánskych kmeňov.
Neskôr bola z pestovania vytlačená pšenicou kvôli nižším výnosom. Vďaka dobrej odolnosti voči škodcom a nepriaznivému počasiu je vhodnou a aj často využívanou plodinou v ekologickom poľnohospodárstve.
Má jemnú orieškovú chuť, pomerne vysoký podiel lepku, 35 až 54%, a preto má aj dobré pekárenské využitie.
Aj napriek vyššiemu obsahu lepku ju vie náš organizmus lepšie stráviť ako pšenicu, nie je však vhodná pre celiatikov.
Obsah stráviteľného škrobu je takmer totožný ako u pšenice, no obsah jednoduchých cukrov je nižší.
Vláknina špaldy podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.
Špalda je výborným zdrojom vitamínov skupiny B a z minerálov obsahuje hlavne vápnik, fosfor a draslík.
Je ľahko stráviteľná a má nízky glykemický index.
Špaldu namočíme cez noc do vody.
Varíme v čistej vode v pomere 1 diel špaldy a 1,5 dielu vody cca 30 minút.
Pridáva sa do kaše, rizota, či používa ako príloha.
Špaldové rizoto
Vopred namočenú špaldu varíme vo vode do zmäknutia.
Na panvicu pridáme olej, nakrájaný cesnak, na kocky nakrájanú väčšiu cuketu a ružičky brokolice.
Za stáleho miešania restujeme 5 minút, pridáme bylinky a posolíme.
Zmiešame s uvarenou špaldou a zalejeme trochou zeleninového vývaru.
Keď sa voda odparí, pridáme trochu masla, za hrsť čerstvého špenátu a chvíľu miešame.
Podávame s cherry paradajkami a posypeme bylinkami.
BIO ŠPALDOVÁ PŠENICA.